1) ОПЛАТА ПОСЛУГ З ГАЗОПОСТАЧАННЯ


Нормативна база:


1. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання» від 09.12.1999 р. № 2246.


Розрахунок населення за надані послуги з газопостачання здійснюється за роздрібними цінами, диференційованими залежно  від обсягів споживання, що встановлені НКРЕ, за показаннями лічильників газу, а у разі їх відсутності - за  нормами споживання природного газу (в т.ч. залежно від опалюваної площі).

Застосування  роздрібних  цін,  диференційованих  залежно від річних  обсягів  споживання,  у  поточному  році  для  споживачів здійснюється  залежно  від  річного обсягу фактичного використання природного  газу  (зафіксованого на кожному  особовому   рахунку споживача) у попередньому році.

Газопостачальні  підприємства  проводять   щороку  станом  на 1 січня перерахунок оплати вартості використаного природного  газу та  суми  нарахованих  пільг окремо щодо кожного споживача залежно від обсягу фактичного використання газу у попередньому році та від диференційованих  залежно від річних обсягів споживання роздрібних цін,  що діяли в зазначеному році.

Такий перерахунок здійснюється до 1 лютого поточного року.

За ініціативою  газопостачального  підприємства або заявою споживача газопостачальне підприємство проводить станом на 1 липня перерахунок  оплати вартості використаного природного газу залежно від  обсягу  його  фактичного  використання  у  першому   півріччі поточного року та від роздрібних цін,  що діяли в першому півріччі поточного  року,  аналогічно  перерахунку,  який  проводиться   за підсумками року станом на 1 січня.  При цьому слід враховувати, що обсяг фактично використаного споживачем природного газу у  першому півріччі  поточного  року  становить  60  відсотків річного обсягу споживання природного газу, згідно з яким застосовуються роздрібні ціни на природний газ.

Такий перерахунок здійснюється до 1 серпня поточного року ([1] пункт 10).


лічильник газу


- прилад  обліку газу,  що встановлюється на внутрішньому  газопроводі  в  окремій  квартирі  або   іншому ізольованому  житловому  приміщенні  чи  на  відводі  до  газового приладу споживача або на ввідних газопроводах  у  багатоквартирний будинок (або на групу будинків)  ([1] пункт 2).


опалювана площа


- загальна  площа  квартири  (будинку)  без урахування площі лоджій, балконів, терас, а також площі приміщень, де відсутні тепловіддавальні поверхні (радіатори, регістри, стінки печей,  трубопроводи  систем опалення тощо),  які безпосередньо не з'єднані з опалюваними приміщеннями дверними та іншими отворами  ([1] пункт 2).


У разі відсутності лічильників газу плата  за  послуги  з газопостачання розраховується відповідно до встановлених законодавством норм споживання та цін на газ  ([1] пункт 11).


Розрахунки за  надані  послуги  з  газопостачання  можуть провадитися:

- за розрахунковими книжками;

- за  платіжними  документами, які виписуються газопостачальним підприємством.
   Порядок і форма розрахунку визначаються у договорі  ([1] пункт 12).


Розрахунки за послуги з газопостачання можуть провадитися на  підставі планових платежів з підсумковим розрахунком за період не більше одного року.

У разі застосування планових платежів або безготівкової форми оплати  газопостачальне  підприємство періодично (згідно з умовами договору) провадить  перерахунок  за  фактично  надані  послуги  з газопостачання та видає споживачеві рахунок.

За відхилення нарахованих сум за фактично надані послуги з газопостачання від сум зарахованих платежів пеня не стягується  ([1] пункт 13).


Постачання скрапленого газу з групових резервуарних установок здійснюється за попередньою оплатою  ([1] пункт 14).


Справляння  плати  за нормами споживання у разі наявності лічильника газу НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ, крім випадків:

- самовільного підключення   газових   приладів   і   пристроїв споживача   до   системи   газопостачання   шляхом   зривання  або пошкодження пломб на  запірних  пристроях,  засувках  на  вводі  в будинок, пошкодження або зняття інвентарних заглушок тощо;

- пошкодження  лічильника газу, повірочного тавра, цілості його пломб,  а  також  дій споживача, що призвели до заниження показань лічильника;

- відмови споживача  у доступі до  власних  приміщень,  де розташовані  газові прилади і пристрої, лічильники газу, представникам  газопостачального (газорозподільного) підприємства для контрольного зняття показань лічильників газу;

- прострочення планової  повірки   лічильника   газу   з   вини споживача  у  разі відмови споживача у доступі до своїх приміщень, де розташовані лічильники газу, для їх демонтажу або монтажу  ([1] пункт 15).


Послуги з монтажу,  технічного обслуговування та  ремонту газових   приладів і пристроїв, лічильників газу  за  заявками споживачів  оплачуються  ними  за  затвердженими  в  установленому порядку тарифами (цінами) з урахуванням вартості обладнання,  його вузлів і деталей,  крім послуг  з  технічного обслуговування, що надаються за рахунок витрат   газорозподільних  підприємств, пов'язаних з транспортуванням природного газу, а саме:

- перевірки на   щільність  газопроводів,  газових  приладів  і пристроїв за допомогою газу під робочим тиском;

- ліквідації витоку газу;

- перевірки відповідності  встановлення  газових  приладів  і пристроїв,  побудови  приміщень,  прокладення газопроводів вимогам будівельних норм, проекту і правилам експлуатації;

- перевірки димових і вентиляційних каналів на наявність тяги;

- перевірки наявності вільного доступу до газопроводів, газових приладів  і  пристроїв,  а  також  у  підвали  та  на  горища,  де прокладені газопроводи;

- розбирання, очищення від залишків корозії і мастила, а також змащування всіх запірних пристроїв, установлених на газопроводах та газових приладах;

- перевірки придатності до використання (експлуатації)  газових приладів і пристроїв, їх очищення, наладки та регулювання;

- дрібного ремонту газових приладів і пристроїв, пов'язаного із заміною гвинтів, штифтів, пружин, ущільнювальних матеріалів у разі перепакування фланцевих та нарізних з'єднань і запірних пристроїв  ([1] пункт 16).


Періодична  повірка  лічильників  газу,  їх  технічне обслуговування та пов'язаний з такою повіркою ремонт (у тому числі демонтаж,  транспортування  та  монтаж)  здійснюються  за  рахунок газорозподільного підприємства.

На час зняття лічильника газу для проведення його періодичної повірки та ремонту,  пов'язаного з такою повіркою,  розрахунки  із споживачем  здійснюються  відповідно  до  середньомісячного обсягу споживання природного газу в аналогічному періоді (опалювальному або міжопалювальному) попереднього року або фактичному періоді споживання, якщо він становить менш як шість місяців  ([1] пункт 16-1).


міжопалювальний період


- період між закінченням опалювального періоду та початком наступного  ([1] пункт 2).


Розрахунковим  періодом  для  визначення  розміру  оплати послуг з газопостачання є календарний  місяць. Плата за надані протягом розрахункового періоду послуги з газопостачання вноситься не  пізніше  10  числа  наступного  місяця,  якщо   договором   не встановлено інший строк.

Зняття показань лічильників газу проводиться споживачем щомісяця  ([1] пункт 17).


Якщо споживач відповідно до законодавства  має  пільги  з оплати  природного  або  скрапленого  газу,  в  договорі  робиться відповідна позначка.

У разі отримання права на пільги з оплати  природного  або скрапленого  газу споживач ПОВИНЕН звернутися до газопостачального підприємства  з  письмовою заявою та документами, що підтверджують його право на пільги.

У разі отримання адресної субсидії або іншого виду державної соціальної допомоги споживач вносить плату  за  надані  послуги  з газопостачання в установленому порядку ([1] пункт 18).


Припинення газопостачання не звільняє споживача від обов'язку сплатити заборгованість за  фактично  отримані   послуги   з газопостачання  ([1] пункт 19).


За  несвоєчасну  оплату  послуг з газопостачання споживач сплачує неустойку (пеню) згідно із законом або договором  ([1] пункт 20).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика