3) ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ КРУП, МАКАРОННИХ ВИРОБІВ, МУКИ, КРОХМАЛЮ, ЦУКРУ І КУХОННОЇ СОЛІ
Нормативна база:
Сипучі товари (крупи, борошно, цукор, крохмаль та інші) мають бути сухими, без грудочок, однорідними за кольором, з блиском і смаком, властивими для кожного виду та сорту. Макаронні вироби мають бути правильної форми, однорідними за кольором, без тріщин, крихт, з гладкою або трохи шорсткою поверхнею ([1] розділ II пункт 3.3).
Цукор і крупи ізолюють від що сильно пахучих, а також вологих продуктов.
Сіль зберігається окремо від всіх інших продуктів ([1] розділ II пункт 3.6).
Вагові товари відбирають у присутності споживача спеціальними для кожного товару совками (для солі - дерев'яними) та відпускають у чистому пакувальному матеріалі (пакетах, папері).
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ добавляти до покупки відходи від продажу сипучих товарів і макаронних виробів (крихти, пил, змет) і домішки іншого ґатунку ([1] розділ II пункт 3.10).
Продажу НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ за властивими дефектними ознаками:
- крупа - з гірким або кислим присмаком, затхлим, пліснявим або іншим невластивим запахом, уражена шкідниками (для пшона та вівсяної крупи допускається слабкий специфічний присмак гіркоти, що властивий цим видам круп);
- борошно, що хрустить на зубах, плісняве, затхле, з гірким присмаком, засмічене;
- макаронні вироби, не однорідні за кольором, з ознаками непромісу, з гірким або кислим присмаком, затхлим, пліснявим запахом, у яких уміст лому та крихт перевищує допустимі норми;
- крохмаль вологий, без хрусту, несвіжий, недостатньо промитий, без характерного блиску, з цятками на поверхні, що перевищують допустимі норми;
- цукор несипкий, липкий, з грудками непробіленого цукру, вологість якого перевищує 0,15 відсотка;
- кухонна сіль вогка або закам'яніла ([1] розділ II пункт 3.5).