3) ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ КРУП, МАКАРОННИХ ВИРОБІВ, МУКИ, КРОХМАЛЮ, ЦУКРУ І КУХОННОЇ СОЛІ


Нормативна база:


1. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від 11.07.2003 р. № 185.


Сипучі товари (крупи, борошно, цукор, крохмаль та інші) мають  бути  сухими,  без  грудочок,  однорідними  за  кольором, з блиском  і смаком, властивими для кожного виду та сорту. Макаронні вироби  мають  бути правильної форми, однорідними за кольором, без тріщин, крихт, з гладкою або трохи шорсткою поверхнею  ([1] розділ II пункт 3.3).


Цукор і крупи ізолюють від що сильно пахучих, а також вологих продуктов.

Сіль зберігається окремо від всіх інших продуктів  ([1] розділ II пункт 3.6).


Вагові товари відбирають у присутності споживача спеціальними для кожного товару совками (для солі - дерев'яними) та відпускають у чистому пакувальному матеріалі (пакетах, папері).

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ  добавляти  до  покупки  відходи від продажу сипучих товарів і макаронних виробів (крихти, пил, змет) і домішки іншого ґатунку  ([1] розділ II пункт 3.10).


Продажу  НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ  за  властивими дефектними ознаками:

- крупа - з гірким або кислим присмаком, затхлим, пліснявим або іншим  невластивим  запахом,  уражена  шкідниками  (для  пшона  та вівсяної  крупи  допускається слабкий специфічний присмак гіркоти, що властивий цим видам круп);

- борошно, що хрустить  на  зубах, плісняве, затхле, з гірким присмаком, засмічене;

- макаронні вироби,  не  однорідні  за  кольором,  з  ознаками непромісу,  з  гірким  або  кислим  присмаком,  затхлим, пліснявим запахом, у яких уміст лому та крихт перевищує допустимі норми;

- крохмаль вологий, без хрусту, несвіжий, недостатньо промитий, без  характерного  блиску,  з  цятками на поверхні, що перевищують допустимі норми;

- цукор несипкий,  липкий,  з  грудками  непробіленого  цукру, вологість якого перевищує 0,15 відсотка;

- кухонна сіль вогка або закам'яніла  ([1] розділ II пункт 3.5).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика