10.2.3. ПОСЛУГИ З ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ


Нормативна база:


1. Закон України «Про електроенергетику»  від 16.10.1997 р. № 575/97-ВР.

2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил користування електричною енергією для населення» від 26.07.1999 р. № 1357.

 

Правила включають наступні розділи::

Загальні положення (пункт 1 – 7)

Установка та експлуатація приладів обліку електричної енергії (пункт 8 – 18)

Розрахунки за спожиту електричну енергію (пункт 19 – 33)

Припинення користування електричною енергією (пункт 34 – 36)

Права і обов'язки енергопостачальника (пункт 37 – 40)
Права і обов'язки споживача електричної енергії (пункт 41 – 42)

Відповідальність енергопостачальника (пункт 43 – 47)

Відповідальність споживача електричної енергії (пункт 48)

Оформлення претензій (пункт 49 – 53)

Контроль за дотриманням Правил (пункт 54).


Споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору  між споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з Типовим договором про користування електричною енергією (додаток 1) і укладається на три роки.

Договір про користування електричною енергією вважається  продовженим на рік, якщо за місяць до закінчення зазначеного терміну жодна  із  сторін  не  заявила  про розірвання договору або про внесення до нього змін  ([2] пункт 3).


споживачі енергії


- суб'єкти  господарської  діяльності та фізичні особи,  що використовують енергію для  власних  потреб  на підставі договору про її продаж та купівлю  ([1] стаття 1).


енергопостачальники


- учасники  оптового  ринку  електричної енергії  України,  які купують електричну енергію на цьому ринку з метою продажу її споживачам  ([1] стаття 1).


У договорі обов'язково зазначається величина потужності, яка  визначається виходячи з потужності наявних у споживача струмоприймачів.  При цьому загальна потужність не може бути вищою за  потужність,  передбачену технічними умовами чи технічними характеристиками електромережі споживача.

Споживач може  внести  пропозиції  щодо  зміни  зазначеної  у договорі  величини електричної потужності. У разі відмови енергопостачальник надає споживачеві обгрунтовану письмову відповідь  ([2] пункт 4).


технічні умови

підключення


- документ,   що   видається   споживачу енергопостачальником   і  містить  перелік  технічних  вимог,  які необхідно   виконати   для   приєднання   електроустановок  нового споживача до електромережі,  реконструкції діючих електроустановок споживача   або   зміни   категорії  надійності  електропостачання споживача  ([2] пункт 2).


Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за тарифами,  які  обумовлюються  в  договорах   на постачання електричної енергії  ([1] стаття 17).


тариф


- визначена  відповідно до нормативно-правових актіви НКРЕ  ціна  (сукупність цін відповідно до часу доби)  одиниці електричної  енергії  ([2] пункт 2).

Користування електричною енергією може бути тимчасово припинено у разі:

- проведення планових  ремонтів  електроустановок і електричних мереж;

- виникнення режимів, безпосередньо не пов'язаних з аварією, за яких   провадиться   обмеження  відпуску  електричної  енергії  та потужності.

Про тимчасове припинення постачання електричної енергії енергопостачальник повідомляє через засоби масової інформації не пізніше ніж за 10 днів.

Під час виникнення  аварійних режимів  енергопостачальник протягом 5 днів після виникнення аварії ПОВИНЕН  повідомити споживачів про причини   тимчасового  припинення  постачання електричної енергії  ([2] пункт 34).


Відновлення   електропостачання   споживача  здійснюється протягом 3 днів у містах та 7 днів у  сільській  місцевості  після усунення  порушень  і оплати споживачем заборгованості, витрат на повторне підключення та збитків, завданих енергопостачальнику.

У разі розгляду спірних питань у судовому порядку термін відключення  не повинен перевищувати 1 місяця за умови відсутності у споживача заборгованості за спожиту електричну енергію  ([2] пункт 36).


підключення до

електромережі

- виконання операції з комутації для забезпечення постачання електричної енергії споживачу ([2] пункт 2).


   Правопорушеннями в електроенергетиці є:

- крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії  без приладів  обліку;  

- пошкодження приладів обліку;

- порушення правил охорони електричних мереж;

- порушення правил користування енергією;

- насильницькі дії, які перешкоджають оперативному персоналу та
посадовим особам об'єктів електроенергетики виконувати свої службові обов'язки;

- незабезпечення енергією споживачів, що не допускають порушень
своїх  обов'язків  перед  енергопостачальниками ([1] стаття 27).


самовільне підключення


- споживання електричної енергії без укладення  з  енергопостачальником  договору  про  користування електричною енергією або підключення з порушенням цих Правил  ([2] пункт 2).


Якщо між  споживачем  і  енергопостачальником   не  досягнуто згоди про користування електричною енергією, її оплату, збереження приладів обліку тощо, СПІРНІ ПИТАННЯ ВИРІШУЮТЬСЯ В УСТАНОВЛЕНОМУ ЗАКОНОДАВСТВОМ ПОРЯДКУ  ([2] пункт 53).


ПРАВА І ОБОВ'ЯЗКИ, ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ 


ПРАВА І ОБОВ'ЯЗКИ, ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОСТАЧАЛЬНИКА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ 


ПРИЛАДИ ОБЛІКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

 

ОПЛАТА ПОСЛУГ З ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика