5) ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ МОЛОКА, МОЛОКОПРОДУКТІВ, МАЙОНЕЗУ, МОРОЗИВА, ХАРЧОВИХ  ЖИРІВ, СИРІВ, ЯЄЦЬ КУРЯЧИХ ХАРЧОВИХ


Нормативна база:


1. Закон України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06. 2004 р. № 1870-IV.

2. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від 11.07.2003 р. № 185.


Молоко і молокопродукти розміщують на короткострокове  зберігання негайно при температурі охолодження не вище ніж +6 град. C   ([2] розділ II пункт 5.8).


молочні продукти


-  продукти,  в яких  молочна  сировина становить не менше 50 відсотків від загального складу продукту  ([1] стаття 1).


молочна сировина


- молоко,  призначене  для  переробки,  яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню), а також вершки та знежирене молоко, одержані шляхом  сепарування, які відповідають встановленим вимогам нормативних документів  ([1] стаття 1).


Морозиво зберігають у низькотемпературних прилавках-холодильниках  при  температурі,  яка  може   коливатися -14 град. C ... -12 град. C, не більше 48 годин  ([2] розділ II пункт 5.8).


Яйця  курячі  харчові  зберігають  окремо від пахучих і відкритих   (не   захищених  обгорткою,  упаковкою, герметичною розфасовкою) товарів,  які  легко передають запахи та можуть забруднюватись патогенними мікроорганізмами.

Яйця, які  вже  зберігалися  у  холодильниках та на складах, повторному охолодженню НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ  ([2] розділ II пункт 5.9).


Масло коров'яче вершкове і маргарин зачищають від штафу  (поверхневого шару) з усіх боків, розділяють моноліт на менші частини  ([2] розділ II пункт 5.13).


Молоко  і молокопродукти відпускають споживачам тільки свіжими,  у  належному товарному вигляді, без зайвих (непередбачених)  технологічних  матеріалів і відходів нехарчового призначення, належним чином упакованими  ([2] розділ II пункт 5.17).


Сичужні сири відпускають із шкоринкою  ([2] розділ II пункт 5.20).


На  замовлення  споживача  продавець  нарізає  сир, дотримуючись   санітарно-гігієнічних правил.  Нарізані  шматочки викладають на чистий посуд або пакувальний папір за допомогою ножа або виделки  ([2] розділ II пункт 5.21).


Здійснюючи продаж товару без нарізування, за згодою споживача  додають не більше двох доважків, що не перевищують 10 відсотків  загальної  маси  покупки.  Доважки  повинні відповідати ґатунку і якості товару, що відпускають  ([2] розділ II пункт 5.22).


Розфасовані молокопродукти та штучні сири відпускають в упаковці  виробника.  За  бажанням  споживача  ці товари додатково обгортають або упаковують  ([2] розділ II пункт 5.23).


Яйця курячі харчові перевіряють на наявність штампа категорії, забрудненість і цілість шкаралупи, вагу одного яйця, міцність  жовтка,  густоту білка, розмір повітряної камери (пуги)  ([2] розділ II пункт 5.5).


Яйця курячі нерозфасовані споживач відбирає самостійно або за допомогою продавця, який не проводить розрахунки за готівку  ([2] розділ II пункт 5.25).


ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- продаж сирів із запліснявілою шкоринкою, крім  тих, що дозрівають за участю слизу  ([2] розділ II пункт 5.20).

- продаж  технічних  і харчових неповноцінних курячих яєць та яєць качок і гусей  ([2] розділ II пункт 5.5).


Продажу НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ  по  властивих дефектних ознаках:

- молоко з кислим і пригорілим присмаком; з ослизлою, тягучою і густою  консистенцією;  з  піною  під  шаром  вершків;  з ознаками бродіння;   з   домішками   молозива;  творожистою  консистенцією; фальсифіковане;

- дієтичні  кисломолочні  продукти з перекислим або невираженим (прісним),  маслянокислим,  металевим,  пліснявим  присмаком;  зі щілинами,  рідкою,  тягучою, спученою консистенцією; із грудочками сиру і виділеннями сироватки та газоутворенням;

- сметана  з  кислим,  сальним, дріжджовим, прогірклим смаком і запахом;   з   ослизлою,  тягучою,  комкуватою,  сирною,  пінистою консистенцією;   зі   сторонніми   домішками   та  сироваткою,  що виділилася;

- кисломолочні  сири  та  сиркові маси з невираженим або кислим присмаком;  з  нечистим  кольором  та без жовтуватого відтінку; із грубою  крупчатою,  крихкою,  тягучою,  ослизлою  консистенцією та невластивим  присмаком  і  запахом (природний колір сиру "Зелений" сіро-зелений);

- масло  коров'яче  вершкове зі сторонніми домішками, ушкоджене плісенню, з крихкою консистенцією, гнилісним, прогірклим, сальним, іншим невластивим присмаком і запахом;

- масло топлене за наявності сколотин і розсолу;

- маргарин з присмаком гіркоти, з вираженим металевим, сальним, сирним  або  кислим  присмаком  і запахом, з борошняною або сирною консистенцією, з вологою, що стікає;

- сири,  які  мають  порушення  форми,  розпливчасті,  здуті, з грубою,   товстою,   слабкою,   ослизлою,  підпрілою  кірочкою,  з тріщинами  і лишайними плямами; блідого та нерівномірного кольору, з  відсутнім  малюнком  або  його дефектами; ушкоджені підкорковою плісенню  (крім  тих, що дозрівають за участю слизу), з гнилісними колодязями, заражені сирним кліщем;

- яйця   курячі   харчові,   поверхня  яких  забруднена  більше допустимих норм, з дефектами бою, харчові неповноцінні та технічні яйця  (з  непрозорим  на просвіт умістом, з пліснявими плямами під шкарлупою,  з  присохлим жовтком, із змішаними білком і жовтком, з кровоносними   судинами  у  вигляді  кільця  на  поверхні  жовтка, міражні), з різким запахом сірководню;

- дитяче  харчування  без  позначення  на етикетках (упаковках) складу,   способу   приготування,   призначення  до  використання, термінів  і  умов  зберігання;  із  зміненим кольором, невластивим запахом, з присмаком гіркоти;

- згущені   молочні  консерви  без  етикеток, у немаркованих, іржавих, деформованих, з порушеною  герметичністю  і  бомбажних банках;

- сухе  молоко  і  вершки  пожовклі,  з  невластивим запахом, з присмаком гіркоти;

- майонез  з  неоднорідною  консистенцією,  ознаками  бродіння, присмаком  гіркоти  (у  майонезі всіх видів допускаються поодинокі бульки повітря);

- морозиво  з грубою, густою, пухкою, тістоподібною і пліснявою консистенцією, із згустками та грудочками льоду, жиру, желатину, з нерівномірним  кольором  та глазур'ю, з кормовим, кислим, гірким і металевим  присмаками  та  з  ознаками розморожування і повторного заморожування  ([2] розділ II пункт 5.7).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика