10.3.4. ПОСЛУГИ МІСЬКОГО ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТУ


Нормативна база:


1. Закон України «Про міський електричний транспорт»  від 29.06.2004 р. № 1914-IV.

2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання населенню послуг з перевезень міським електротранспортом» від 23.12.2004 р. № 1735.


Правила розроблено з метою забезпечення надання пасажирам   надійних і якісних послуг міським  електричним транспортом - трамваями,  тролейбусами та метрополітеном, а також створення необхідних умов для належного функціонування підприємств міського електричного транспорту та захисту прав пасажирів  ([2] пункт 1).


Правила включають наступні розділи:

- Загальні положення (пункти 1 – 5)

- Визначення потреби в транспортних послугах та їх планування (пункти 6 – 10)

- Надання транспортних послуг (пункти 11 – 27)

- Оплата транспортних послуг пасажиром (пункти 28 – 34)

- Оплата транспортних послуг замовником (пункти 35 – 42)

- Обов'язки, права і відповідальність замовника і перевізника (пункти 43 – 44)

- Контроль за виконанням Правил (пункти 45 – 46)


Транспортні послуги надаються на договірних засадах між перевізником та замовником з урахуванням:

- норм забезпечення обслуговування міським електричним транспортом;

- показників якості транспортних послуг  ([1] стаття 4).


перевізник міського

електротранспорта


- юридична  особа, яка в установленому законодавством  порядку  надає  транспортні  послуги,  здійснюючи експлуатацію  та утримання об'єктів міського   електричного транспорту  ([1] стаття 1).


замовники транспортних

послуг  (замовники)


-  місцеві органи виконавчої  влади,  органи  місцевого   самоврядування  та/або уповноважені  ними  юридичні  особи,  які  замовляють  транспортні послуги  ([1] стаття 1).


Сумарні витрати часу на  проїзд від місця проживання до місця роботи  для 90 відсотків громадян не повинні перевищувати у містах з населенням понад 1 млн. 45 хв., від 500 тис. до 1 млн. - 40 хв., від 250 до 500 тис.  - 35 хв.,  до 250 тис. - 30 хв., а наповнення рухомого складу - 4 чоловіки на 1 кв.  метр вільної площі  підлоги салону одиниці рухомого складу (за умови заповнення усіх місць для сидіння)  ([2] пункт 7).


Інтервал руху не повинен перевищувати 10 хвилин. У разі перевищення інтервалу перевезення пасажирів здійснюється за розкладом. Інтервал і розклад руху на встановлених маршрутах (лініях) затверджується перевізником за погодженням із замовником транспортних послуг  ([2] пункт 10).


Про відкриття і закриття маршрутів (ліній) та про зміни на них  населення повинне завчасно інформуватися  через засоби масової інформації,  а також спеціальні оголошення на зупинках і в салонах транспортних засобів  ([2] пункт 20).


Пасажир безпосередньо здійснює оплату транспортних послуг за встановленим тарифом (вартістю)  ([2] пункт 28).


пасажир міського

електротранспорту


- фізична  особа,  яка   користується   транспортним засобом, перебуваючи в ньому, але не причетна до керування ним  ([1] стаття 1).


Розрахунки тарифів на проїзд здійснюються відповідно до Порядку   формування  тарифів  на  послуги  міського  електричного транспорту,  який затверджується у межах  повноважень  центральним органом  виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства і  центральним  органом  виконавчої  влади  в  галузі транспорту.

Установлення тарифів на проїзд у транспорті здійснюється з урахуванням необхідності   забезпечення беззбиткової   роботи перевізників та забезпечення захисту малозабезпечених громадян. У разі  встановлення   рівня тарифу, який не покриває витрат, пов'язаних з перевезенням пасажирів, втрати перевізника компенсуються уповноваженим органом, яким затверджуються тарифи, за рахунок коштів відповідних бюджетів ([1] стаття 14).


Витяги з вказаних Правил в частині прав, обов'язків і відповідальності пасажирів і працівників перевізника, які безпосередньо контактують з пасажирами, обов'язково вивішуються у салонах транспортних засобів ([2] пункт 25).


Взаємовідносини перевізників і пасажирів під час надання транспортних послуг регламентуються  Правилами користування трамваєм і  тролейбусом та Правилами користування метрополітеном, які  затверджуються  у порядку, встановленому законодавством  ([2] пункт 4).


ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ТРАМВАЄМ І ТРОЛЕЙБУСОМ


ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ МЕТРОПОЛІТЕНОМ


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика