6) ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ РИБИ І РИБОТОВАРОВ


Нормативна база:


1. Закон України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» від 06.02.2003 р. № 486-IV.

2. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від 11.07.2003 р. № 185.


Живу рибу, що надійшла у продаж, поміщають в акваріуми з водою, обладнані пристроями для збагачення води киснем  ([2] розділ II пункт 6.3).


Заморожену рибу розпаковують, поміщають в охолоджувальні прилавки і звільняють від льоду.

Рибу солону викладають в окоренки з тузлуком. Солоні та копчені  делікатесні риботовари розбирають, нарізають і викладають на емальовані підноси або листи в охолоджувальних прилавках.

Рибу гарячого копчення, кулінарні вироби і напівфабрикати викладають  на  підноси,  листи  та  розміщують  в охолоджувальних прилавках. Рибні пресерви - в охолоджувальні прилавки   ([2] розділ II пункт 6.5).


пресерви


- солоний  продукт  з  риби,  інших  водних   живих ресурсів з додаванням консервантів чи антисептиків, розфасованих у герметизовану тару,  що підлягає зберіганню  при  температурі  від 0 град. С до мінус 15 град. С  ([1] стаття 1).


Кулінарні вироби і напівфабрикати, солоні, мариновані та пряні  оселедці, кільку, хамсу й інші риботовари відбирають для відпуску спеціальними лопатками, виделками та щипцями  ([2] розділ II пункт 6.5).


ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- годувати живу рибу хлібом, крупою та іншими видами корму в акваріумах  ([2] розділ II пункт 6.3);

- продаж  риби і риботоварів, які не мають належного товарного вигляду  ([2] розділ II пункт 6.6).


НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ продажу:

- жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;

- напівфабрикати свіжої риби;

- снула риба, покрита каламутним слизом, з кислуватим запахом, тьмяною  лускою,  каламутними  запалими  очима,  м'яким водянистим м'ясом;

- охолоджена  та  морожена  риба  із  зовнішніми пошкодженнями, згустками  крові  та  синцями,  почервонілими  зябровими кришками, здутим животом;

- солона  риба  із  в'ялою  консистенцією  і гнилісним запахом, іржою, яка проникає в товщу;

- копчена,  в'ялена,  сушена  риба  з  дефектами  технологічної обробки  (непрокопчена, недов'ялена, пересушена,  недосолена,  з присмаком і запахом сирої риби)  ([2] розділ II пункт 6.6).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика