7) ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ І СЛАБОАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ


Нормативна база:


1. Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 року  № 481/95-ВР.

2. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від 11.07.2003 р. № 185.


На етикетці  біля  розливного  крана  автоцистерни  та бочки зазначають  назву  напою;  назву  підприємства-виробника  та  його підпорядкованість;  дату  виготовлення  і  термін  придатності або кінцевий  термін  реалізації,  температуру  зберігання; позначення нормативного документа, відповідно до якого виготовлено напій  ([2] розділ II пункт 7.1).


Температура газованої води НЕ ПОВИННА перевищувати +12 град. C  ([2] розділ II пункт 7.4).


ДОПУСКАЮТЬСЯ незначні природні осади мінеральних солей тільки в мінеральних водах.

Для безалкогольних та слабоалкогольних напоїв ДОПУСКАЄТЬСЯ  наявність  осаду,  завислих часток, характерних для сировини, без  сторонніх   домішок,  не  властивих напою.

Для нефільтрованого пива ДОПУСКАЄТЬСЯ наявність дріжджового осаду та слабка опалесценція  ([2] розділ II пункт 7.1).


пиво безалкогольне


- насичений  діоксидом  вуглецю  пінистий напій,   одержаний  під  час  бродіння  охмеленого  сусла  пивними дріжджами з об'ємною часткою спирту не  більш  як  0,5  відсотка, отриманий  шляхом діалізу або переривання головного бродіння,  або виготовлення пивного сусла зі зниженою  часткою  сухих  речовин  у початковому  суслі,  що  відноситься  до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом  2202  ([1] стаття 1).


слабоалкогольні  напої


- алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць  та  екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 куб.  см,  виготовлені на основі водно-спиртової  суміші  з  використанням     інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів,  насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю  ([1] стаття 1).


пиво


- насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під  час  бродіння  охмеленого  сусла  пивними дріжджами,  що відноситься  до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203 ([1] стаття 1).


Наповнення  мірних ємкостей (колб, циліндрів) проводять до  мірної  позначки (риски) відповідного об'єму. У разі відпуску напоїв у посуд з вузькою шийкою необхідно використовувати лійку.

Пінисті  напої  наливають  у  мірні  ємкості  так,  щоб після осідання піни рівень рідини був проти мірної позначки (риски)  ([2] розділ II пункт 7.5).


ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- продавати напої без етикеток, з наявними ознаками бою (тріщини, скол шийки), зіпсованою пробкою, загальним покаламутненням, осадом,   сторонніми  домішками,  нехарактерним запахом і смаком;

- пиво - з низькою піною, що швидко опадає  ([2] розділ II пункт 7.1);

- під час продажу напоїв для споживання на місці миття посуду в посудинах. Перед використанням посуд необхідно промивати чистою  проточною  водою чи  за  допомогою механічних пристроїв ([2] розділ II пункт 7.4).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика