Глава 15.

РОЗРАХУНКОВІ ДОКУМЕНТИ ДО ПОСЛУГ


Нормативна база:


1. Закон України «Про захист прав споживачів»від 12.05.1991 р. № 1023-XII.

2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження правил побутового обслуговування населення» від 16.05.1994 р. № 313.

3. Постанова Верховного суду України «Про практику розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів» від 12.04.1996 р. № 5.


Виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги) ([1] стаття 10 частина 8).


Розрахунковими  документами, що засвідчують факт надання послуги (виконання роботи), МОЖУТЬ  бути:  

- касовий  чек  (розрахункова  квитанція)  -  для  виконавців,  які  у розрахунках із замовниками використовують реєстратори розрахункових  операцій;

- квитанція, що є документом суворої звітності, - для виконавців, які згідно із законодавством не застосовують таких реєстраторів  ([2] пункт 13).


Як розрахункові документи в різних сферах послуг можуть також виступати проїзні документи (пасажирські квитки як з зазначенням дати надання послуги, так і без неї), перевізні документи (багажна квитанція), поштові марки, відтиски державного знаку маркувальної машини, відбитки про оплату, нанесені друкарським або іншим способом, помітки, рахунки, путівки, ваучери, свідоцтва (поліси, сертифікати), жетони тощо


Видача й одержання квитанції (квитанції-замовлення, квитанції- зобов'язання) чи іншого документа   на   підтвердження  укладення  договору  про  побутове обслуговування свідчить про згоду сторін з усіма його  умовами.

Отже, ці умови є обов'язковими для сторін і суд повинен виходити з них при вирішенні спору,  коли не буде  встановлено,  що  вони  не відповідають фактичним даним або суперечать чинному законодавству  ([3] пункт 15).


ФАКТ ВНЕСЕННЯ ЗАВДАТКУ АБО ЗАСТАВИ МАЄ БУТИ ОФОРМЛЕНИЙ ДОКУМЕНТАЛЬНО ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ .

Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика