Глава 17.

ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ПОСЛУГИ (РОБОТИ)


Нормативна база:


1. Цивільний Кодекс України, Закон від 16.01.2003 р. № 435-IV.

2. Закон України «Про захист прав споживачів»від 12.05.1991 р. № 1023-XII.

3. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження правил побутового обслуговування населення» від 16.05.1994 р. № 313.

4. Наказ Міністерства транспорту України «Про затвердження Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту автомобільних транспортних засобів» від 17.02.2003 р. № 792.


Боржник ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту ([1] стаття 527 частина 1).

Виконавець ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ забезпечити надання послуг відповідно до вимог цих Правил, інших нормативно-правових  актів  та  умов угоди  ([3] пункт 25).


Замовник МАЄ ПРАВО на перевірку якості наданої йому послуги  ([3] пункт 32).


Кожна із сторін зобов'язанні МАЄ ПРАВО вимагати доказів того, що обов'язок виконується належним боржником або виконання приймається  належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред'явлення такої вимоги ([1] стаття 527 частина 2).


Кредитор МАЄ ПРАВО не приймати від боржника виконання його обов'язку частинами, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не витікає із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту  ([1] стаття 529 частина 1).


Приймання  ДТЗ (дорожньо-транспортного засобу і його складових) Замовником відбувається у присутності контролера якості Виконавця й  здійснюється  у  такому порядку:

- аналіз документації, оформленої Виконавцем;

- перевірка відповідності наданих   послуг,  зокрема  надання Замовнику ДТЗ для випробувань за участі представника Виконавця;

- оформлення акта передання-прийняття  ДТЗ  (його  складових) після ремонту і технічного обслуговування або наряду-замовлення  у разі, якщо не укладається договір про надання послуг  ([4] пункт 34).


Місце виконання зобов'язання встановлюється в договорі.

Якщо місце виконання зобов'язання не встановлено у договорі, виконання провадиться:

1) за  зобов'язанням про передання нерухомого майна – за місцезнаходженням цього майна;

2) за зобов'язанням про передання товару (майна), щро виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові;

3) за зобов'язанням про передання товару (майна), що виникає на  підставі  інших  правочинів,  -  по місцю виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов'язання;

4) за грошовим зобов'язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо  кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов'язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов'язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов'язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов'язаних із зміною місця виконання;

5) за іншим зобов'язанням - по місцем проживання (місцезнаходженням) боржника  ([1] стаття 532 частина 1).


Зобов'язання МОЖЕ бути виконане у іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або витікає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту ([1] стаття 532 частина 2).


Про відступи від умов договору та інші недоліки в роботі (послузі), що не могли бути виявлені при звичайному способі її прийняття, споживач ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ виконавцеві не пізніше трьох діб після їх виявлення  ([2] стаття 10 частина 7).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика