ХОЧУ ЗАХИСТИТИ СВОЇ ПРАВА ЯК СПОЖИВАЧА


Нормативна база:


1. Конституція України, Закон від 28.06.1996р. № 254к/96-ВР.

2. Закон України «Про захист прав споживачів»від 12.05.1991 р. № 1023-XII.


На жаль, у нашому світі немає нічого абсолютно надійного і довговічного. Над цією проблемою б'ються найкращі розуми, досягнуто значних успіхів, особливо в радіоелектроніці, проте рішення задачі забезпечення надійності все ще не знайдено.

Знаючи це, навіть найдобросовісніші виготівники (виконавці) змушені брати на себе зобов'язання по безплатному усуненню недоліків, що виникли в ході виробництва продукції (надання послуги) і виявлених вже в ході їх есплуатації споживачем.

Тому, вихід з ладу придбаного Вами товару (продукту, послуги) не слід сприймати як трагедію. Це лотерея – комусь пощастило, а комусь - ні.

На цей випадок законодавством встановлені права споживача, реалізація яких допоможе Вам в найкоротший строк усунути цю неприємність.


ПРАВА СПОЖИВАЧА


ОБОВ'ЯЗКИ СПОЖИВАЧА


При виявленні впродовж встановлених (гарантійні) і інших (договірні) строків будь-яких невідповідностей в придбаних товарах (послугах, роботах) споживач письмово повідомляє про це суб'єкта господарювання (виробника, продавця, виконавця), з яким він знаходиться в договірних стосунках, і заявляє йому свої вимоги в рамках обумовлених законодавством прав.


ЗАЯВА СПОЖИВАЧА ПРО НАМІР РЕАЛІЗУВАТИ СВОЇ ПРАВА (ПРЕТЕНЗІЯ)  


У разі необгрунтованої або недостатньо мотивованої відмови  суб’єкта господарювання від виконання (дією або бездіяльністю) покладених на нього обов'язків по задоволенню претензій, споживач отримує право звернутися за захистом своїх встановлених законодавством прав і інтересів.


ПОРУШЕННЯ ПРАВ СПОЖИВАЧА


Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів ([1] стаття 42).


Захист прав споживачів здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, місцеві державні адміністрації, органи, що здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд, інші державні органи, органи місцевого самоврядування згідно із законодавством, а також суди  ([2] стаття 5 частина 3).


ДОСУДОВИЙ ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧА


СУДОВИЙ ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧА


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика