18.1.1. ПРАВО СПОЖИВАЧА НА НАЛЕЖНУ ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ


Нормативна база:


1. Закон України «Про захист прав споживачів»від 12.05.1991 р. № 1023-XII.

2. Закон України «Про безпечність і якість харчових продуктів» від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР).


Вимоги до продукції щодо її безпеки для життя, здоров'я і майна споживачів, а також навколишнього природного середовища встановлюються нормативними документами.

Щодо окремих груп продукції зазначені вимоги встановлюються законами та іншими нормативно-правовими актами ([1] стаття 6 частина 3).


Виробник (виконавець) ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ забезпечити:

- використання продукції за призначенням протягом строку її служби, передбаченого нормативним документом або встановленого ним за домовленістю із споживачем, а в разі відсутності такого строку - протягом десяти років.

- технічне обслуговування та гарантійний ремонт продукції, а також її випуск і поставку для підприємств, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт, у необхідному обсязі та асортименті запасних частин протягом усього строку її виробництва, а після зняття з виробництва - протягом строку служби, в разі відсутності такого строку - протягом десяти років. ([1] стаття 6 частина 5).


строк служби


- календарний строк використання продукції за призначенням, починаючи від введення в обіг чи після ремонту, протягом якого виробник (виконавець) гарантує її безпеку та несе відповідальність за істотні недоліки, що виникли з його вини  ([1] стаття 1 частина 25).


Продавець (виробник, виконавець)ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ:

- передати споживачеві продукцію належної якості;

- надати інформацію про цю продукцію ([1] стаття 6 частина 1);

- на вимогу споживача надати споживачеві документи, які підтверджують належну якість продукції ([1] стаття 6 частина 2).


якість харчового

продукту


- ступінь досконалості властивостей та  характерних  рис  харчового продукту,  які здатні задовольнити  потреби (вимоги) та побажання тих,  хто споживає або  використовує цей харчовий продукт ([2] стаття 1).


ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ введення в обіг фальсифікованої продукції  ([1] стаття 6 частина 4).


введення продукції в обіг

- дії суб'єкта господарювання, спрямовані на виготовлення або ввезення на митну територію України продукції з подальшою самостійною або опосередкованою реалізацією на території України ([1] стаття 1 частина 2).


фальсифікована

продукція


- продукція, виготовлена з порушенням технології або неправомірним використанням знака для товарів та послуг, чи копіюванням форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само неправомірним відтворенням товару іншої особи  ([1] стаття 1 частина 27).


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика