1.3.1. ТОРГІВЛЯ НА РИНКАХ
Нормативна база:
Правила носять рекомендаційний характер для затвердження правил торгівлі на ринках органами місцевого самоврядування.
Ринок - це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленному порядку, функціональними обов'язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозицій ([1] пункт 2).
Вхід на ринки безплатний ([1] пункт 6).
На вході до ринку розміщується:
- вивіска із зазначенням повної назви ринку і його власника, спеціалізації ринку, режиму роботи;
- графічно виконаний план території з позначенням усіх стаціонарних об'єктів ринку (обов'язково лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи), пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів.
На видному, доступному для огляду місці встановлюється оформлений стенд з розміщенням на ньому:
- копії свідоцтва про реєстрацію ринку як суб'єкта підприємницької діяльності;
- цих Правил, витягів із Закону України "Про захист прав споживачів" та правил користування засобами вимірювальної техніки;
- нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та відповідальності за несплату ринкового збору, а також ставок ринкового збору, тарифів плати за послуги та правил їх надання;
- ветеринарно-санітарних правил для ринків;
- перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні відповідно до спеціалізації ринку;
- інформації про адресу і номери телефонів органів, що забезпечують державний захист прав споживачів, здійснюють державний контроль та нагляд за якістю та безпекою товарів, засобів вимірювальної техніки, до яких можна звернутися з питань сертифікації продукції та повірки засобів вимірювальної техніки,
- місцезнаходження і телефон суб'єкта господарювання, інформації про місцезнаходження Книги відгуків і пропозицій тощо ([1] пункт 8).
На території відкритого ринку, у критих ринках та павільйонах, де реалізуються продукти рослинного і тваринного походження, ПОВИННІ БУТИ обладнані спеціалізовані зони з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса і битої птиці, яєць, молочних продуктів, риби, меду, олії тощо. Спеціалізовані зони створюються відповідно до вимог Ветеринарно-санітарних правил для ринків ([1] пункт 12).
Спеціалізовані зони, ряди прилавків (столів) та майданчики обладнуються наочними позначеннями про їх призначення. Усі торговельні місця позначаються номерами. Продавцям ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ використовувати торговельні місця не за призначенням ([1] пункт 15).
Продавцям (фізичним особам, які не є суб'єктами підприємницької діяльності) ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ використовувати власний санітарний та спеціальний одяг, торговельний інвентар та засоби вимірювальної техніки.
Продавці (суб'єкти підприємницької діяльності) можуть мати свій санітарний чи інший одяг, торговельний інвентар, засоби вимірювальної техніки ([1] пункт 22).
Усі продавці ЗОБОВ'ЯЗАНІ:
- надавати покупцям відомості про товари;
- не допускати порушення прав споживачів;
- бути ввічливими, охайно одягненими;
- відпускати товар упакованим або в тару покупця повною мірою і вагою.
Їм ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ палити, розпивати спиртні напої. Особи в нетверезому стані не допускаються до торгівлі на ринку.
На вимогу покупців продавці ЗОБОВ'ЯЗАНІ пред'явити їм висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продуктів, що реалізуються, ветеринарно-санітарним нормам.
Продавці (суб'єкти підприємницької діяльності) ПОВИННІ позначати ціни на товари на ярликах цін (цінниках), клейких стрічках або іншим способом ([1] пункт 26).
На вимогу покупця продавець (суб'єкт підприємницької діяльності, який відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) ПОВИНЕН видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються:
- найменування суб'єкта господарювання та ринку;
- ряд та номер торговельного місця;
- найменування товару;
- ціна товару;
- дата продажу;
- прізвище, ініціали продавця та його підпис ([1] пункт 27).
Адміністрація ринку, зокрема, ЗОБОВ'ЯЗАНА:
- установити на доступному місці достатню кількість контрольних вагів з відповідними інформаційними табличками та обов'язково зазначити їх місцезнаходження на графічно виконаному плані території ринку;
- забезпечувати дотримання продавцями вимог правил торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами ([1] пункт 35).
ОСОБЛИВОСТІ ТОРГІВЛІ ПРОДОВОЛЬЧИМИ ТОВАРАМИ НА РИНКАХ
ОСОБЛИВОСТІ ТОРГІВЛІ НЕПРОДОВОЛЬЧИМИ ТОВАРАМИ НА РИНКАХ