1.1.1. ПРАВИЛА ПРОДАЖУ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ


Нормативна база:


1. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від 11.07.2003 р. № 185.

    

Етикетування нефасованих харчових продуктів здійснюється державною  мовою  України  в  порядку, встановленому нормативними документами та/або технічними  регламентами  для  певних  харчових продуктів  ([1] пункт 13.


Неякісні та небезпечні харчові продукти і продовольча сировина  підлягають  вилученню  з  обігу.

До НЕЯКІСНИХ належать харчові продукти і  продовольча сировина, якісні показники та споживчі властивості яких не відповідають зазначеним  у нормативному документі чи нормативно-правовому акті, а  також  такі, якість яких знизилась унаслідок

- порушення маркування;

- порушення чи деформування тари та окремих одиниць упаковки  (крім  бомбажних консервів);

- наявності сторонніх запахів, ознак замокання, що не становлять загрози для споживачів;

- наявності  сторонніх  домішок чи предметів, що можуть бути видалені.

До   НЕБЕЗПЕЧНИХ  належать  харчові  продукти  і  продовольча сировина,  показники  безпеки  яких не відповідають установленим в Україні  для даного виду продукції, а також харчові продукти і продовольча  сировина,  споживання  яких  пов'язане  з ризиком для здоров'я  і  життя  людини,  зокрема:

- фальсифіковані, контрабандні, безхазяйні харчові продукти і продовольча сировина, а також такі, що  не  можуть бути належним чином ідентифіковані;

- на які відсутні супровідні  документи виробника  (власника),  що підтверджують їх походження,  або  документи, що підтверджують їх якість і безпеку;

- термін  придатності  до споживання (використання) яких закінчився;

- виготовлені із застосуванням не дозволених в установленому порядку компонентів, харчових добавок, матеріалів, технологій тощо;

- з явно вираженими ознаками псування та пошкодження гризунами чи комахами  ([1] пункт 12).


СПОЖИВАЧ МАЄ ПРАВО ПЕРЕВІРИТИ ТОЧНІСТЬ ВАГИ відпущеного товару. Контрольно-вимірювальні прилади повинні розміщуватися на видному і доступному для споживачів місці  ([1] пункт 17).


НЕ ДОПУСКАЮТЬСЯ  до  продажу фасовані  вітчизняні та  імпортні харчові продукти, етикетування яких не відповідає Законам України "Про   безпечність та якість харчових продуктів" та  "Про  захист  прав  споживачів" і відповідним нормативним документам та/або технічним регламентам на продукцію  ([1] пункт 13).


ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ продавати продовольчі товари, що швидко псуються, без використання холодильного обладнання ([1] пункт 6).


Особливості продажу окремих груп продовольчих товарів обумовлені в розділі II Правил.


ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ ХЛІБА І ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ


ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ І МЕДУ


ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ КРУП, МАКАРОННИХ ВИРОБІВ, БОРОШНА, КРОХМАЛЮ, ЦУКРУ ТА КУХОННОЇ СОЛІ 

ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ М'ЯСА І М'ЯСОПРОДУКТІВ 


ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ МОЛОКА, МОЛОКОПРОДУКТІВ, МАЙОНЕЗУ, МОРОЗИВА, ХАРЧОВИХ ЖИРІВ, СИРІВ, ЯЄЦЬ КУРЯЧИХ ХАРЧОВИХ 


ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ РИБИ І РИБОТОВАРІВ


ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ І СЛАБКОАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ 


Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією, алкогольними напоями та тютюновими виробами регулюються окремими правилами  ([1] пункт 1).


ПРАВИЛА ПРОДАЖУ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ


ПРАВИЛА ПРОДАЖУ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ 


ПРАВИЛА ПРОДАЖУ КАРТОПЛІ І ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ


Назад в розділ

До змісту

Яндекс.Метрика