1.1.1. ПРАВИЛА ПРОДАЖУ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ
Нормативна база:
Етикетування нефасованих харчових продуктів здійснюється державною мовою України в порядку, встановленому нормативними документами та/або технічними регламентами для певних харчових продуктів ([1] пункт 13.
Неякісні та небезпечні харчові продукти і продовольча сировина підлягають вилученню з обігу.
До НЕЯКІСНИХ належать харчові продукти і продовольча сировина, якісні показники та споживчі властивості яких не відповідають зазначеним у нормативному документі чи нормативно-правовому акті, а також такі, якість яких знизилась унаслідок
- порушення маркування;
- порушення чи деформування тари та окремих одиниць упаковки (крім бомбажних консервів);
- наявності сторонніх запахів, ознак замокання, що не становлять загрози для споживачів;
- наявності сторонніх домішок чи предметів, що можуть бути видалені.
До НЕБЕЗПЕЧНИХ належать харчові продукти і продовольча сировина, показники безпеки яких не відповідають установленим в Україні для даного виду продукції, а також харчові продукти і продовольча сировина, споживання яких пов'язане з ризиком для здоров'я і життя людини, зокрема:
- фальсифіковані, контрабандні, безхазяйні харчові продукти і продовольча сировина, а також такі, що не можуть бути належним чином ідентифіковані;
- на які відсутні супровідні документи виробника (власника), що підтверджують їх походження, або документи, що підтверджують їх якість і безпеку;
- термін придатності до споживання (використання) яких закінчився;
- виготовлені із застосуванням не дозволених в установленому порядку компонентів, харчових добавок, матеріалів, технологій тощо;
- з явно вираженими ознаками псування та пошкодження гризунами чи комахами ([1] пункт 12).
СПОЖИВАЧ МАЄ ПРАВО ПЕРЕВІРИТИ ТОЧНІСТЬ ВАГИ відпущеного товару. Контрольно-вимірювальні прилади повинні розміщуватися на видному і доступному для споживачів місці ([1] пункт 17).
НЕ ДОПУСКАЮТЬСЯ до продажу фасовані вітчизняні та імпортні харчові продукти, етикетування яких не відповідає Законам України "Про безпечність та якість харчових продуктів" та "Про захист прав споживачів" і відповідним нормативним документам та/або технічним регламентам на продукцію ([1] пункт 13).
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ продавати продовольчі товари, що швидко псуються, без використання холодильного обладнання ([1] пункт 6).
Особливості продажу окремих груп продовольчих товарів обумовлені в розділі II Правил.
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ ХЛІБА І ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ І МЕДУ
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ КРУП, МАКАРОННИХ ВИРОБІВ, БОРОШНА, КРОХМАЛЮ, ЦУКРУ ТА КУХОННОЇ СОЛІ
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ М'ЯСА І М'ЯСОПРОДУКТІВ
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ МОЛОКА, МОЛОКОПРОДУКТІВ, МАЙОНЕЗУ, МОРОЗИВА, ХАРЧОВИХ ЖИРІВ, СИРІВ, ЯЄЦЬ КУРЯЧИХ ХАРЧОВИХ
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ РИБИ І РИБОТОВАРІВ
ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ І СЛАБКОАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ
Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією, алкогольними напоями та тютюновими виробами регулюються окремими правилами ([1] пункт 1).
ПРАВИЛА ПРОДАЖУ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ
ПРАВИЛА ПРОДАЖУ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
ПРАВИЛА ПРОДАЖУ КАРТОПЛІ І ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ